Jan in zijn woning in de Ossenissebuurt

Een hoop liefde en aandacht in het huis van Jan & Tiny

05 juni 2022

‘Groos op je huis’? Dat zou je wel zeggen als je het stadspaleisje van Jan en Tiny Korevaar in de Ossenissebuurt in de Rotterdamse wijk Pendrecht ziet. We speken elkaar op de hoekbank in de royale achtertuin, waar Jan net een glimmend buitenfornuis in elkaar staat te schroeven. “Hij is veel groter dan ik dacht, joh”, lacht hij. “Moet je kijken, allebei de zijkanten kunnen uitklappen. We moeten even opnieuw bekijken waar we ‘m neerzetten.”  

Er zit een hele hoop liefde en aandacht in het huis van de Korevaartjes, dat zie je meteen. De woonkamer staat vol met snuisterijen, de tuin oogt als een mini-vakantiepark met gezellige zitjes, bloesemboompjes en een heuse jacuzzi. Tiny serveert koffie met koek, Jan pakt er een gele ordner bij om precies te kunnen vertellen wat hij al aan zijn woning heeft verbeterd en in welke volgorde.

“Ik ben begonnen met de kelder”, zegt hij. “Daar hebben we toen schelpen in laten storten. Tegen het vocht, en voor de isolatie. Meteen toen we hier kwamen wonen, zo’n 30 jaar geleden, hadden we al vloerverwarming laten leggen.” Een paar maanden geleden kwam er nog Tonzon vloerisolatie bij. “Dan komt er eerst een waterdicht zeil over de schelpen, en een soort foliegordijnen tegen de onderkant van de vloer. Die blijft nu echt langer warm.”

Behaaglijk
Dat is sowieso het mooie van het isoleren van je huis, vindt Jan: “Alles wat je doet, merk je meteen. Vroeger liep je hier de trap op en voelde je zó de kou op je arm.” Hij wrijft over een ontblote bovenarm; je ziet hem in gedachten de trap oplopen. “Sinds de spouwmuurisolatie blijft het overal behaaglijk.” Jan somt op wat hij nog meer heeft laten doen aan zijn woning. Of wat hij zelf heeft gedaan, want Jan is een klusser, zegt hij.

Nieuwe ramen, dakisolatie, zonnepanelen, een inductiekookplaat. “Gas gebruiken we eigenlijk alleen nog om te douchen”, constateert Tiny. “Ja, jij dan”, vult haar man aan. “Ik douche meestal hier, onder de buitendouche”, wijst hij naar een douche boven het grind. “Koud. Vind ik heerlijk.” Tiny griezelt al bij de gedachte. “Mij niet gezien”, mompelt ze.

Subsidie
Het boeibord langs de bovenrand van de buitengevel verving Jan eigenhandig, samen met hun twee zoons en een kleinzoon. “Maar dat is voor de sier, hoor, niet voor de isolatie. En we hebben het meteen ook maar bij de buurman gedaan, anders komt dat er niet van.” Van de materiaalkosten van het boeibord heeft hij de bonnetjes netjes bewaard en ingeleverd bij de gemeente. Die kosten vielen binnen de subsidieregels van het ‘Groos op je Huis’-project.

Jan laat een tegoedbon zien ter waarde van 300 euro. Kon hij niks mee. “Eerst grepen we overal precies naast, voor die subsidie. Dan hadden we het zelf al gedaan. We hebben wel een paar keer gehoord ‘Oh, dat regelen we wel voor u’, maar daar kwam dan toch niks van terecht. Was de termijn voor teruggave net verstreken.

Pas voor het boeibord en de Tonzon-isolatie konden ze het geld terugkrijgen. O ja, en voor de isolatie van het plafond in het voorportaal. Jan laat de energiescan zien die in het kader van ‘Groos op je huis’ van elke woning in de buurt gemaakt werd. “Op de warmtefoto die daarvoor werd gemaakt, zag je dat daar warmte weglekte, dus dat heb ik aangepakt. Oók meteen bij de buurman, trouwens, anders is het geen gezicht.”  

Koploper
Een blik in de aangrenzende tuinen maakt meteen duidelijk dat Jan een echte koploper is in de wijk. “Een paar deuren verderop zijn ze ook bezig met wat klussen”, zegt hij, “Maar verder denk ik: ‘Nou… Het is een leuk project, maar het zou een stuk leuker zijn als iedereen meedeed.”

Wat zou Jan bewoners adviseren, wanneer het om deelname aan dergelijke projecten gaat? “Kijk vooraf naar de subsidiemogelijkheden, niet pas achteraf. Want dan vis je achter het net. En doe gewoon mee. Je huis ziet er niet alleen beter uit, maar je leefcomfort wordt er ook een stuk beter van.” En hebben ze ook nog tips voor de gemeente? Daarover hoeft Jan niet lang na te denken: “Kom de bomen hier naast het huis tijdig snoeien. Tot nu toe doe ik het zelf, maar dat is eigenlijk niet meer te doen, zo hoog zijn ze. Bovendien staan ze op gemeentegrond. En in de namiddag nemen ze de zon weg van onze panelen.”

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang 1 keer per maand project informatie, tips en nieuws.

Urbannerdam

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons op social media:

Ga direct naar:

Urbannerdam is onderdeel van Steenvlinder. De woon-, en huurteams zetten zich in op het verbeteren van woonomstandigheden zodat iedereen prettig en eerlijk kan wonen in Nederland.

© 2015 - 2022 Copyright | Privacyverklaring