Extreem hoge huren, uitbuiting en intimiderende huisbazen:

'De overheid kan en moet dit aanpakken'

4 November 2021 - Rijnmond

Luidt het artikel door Marion Keete voor Rijnmond. Ze ging langs bij de Roemeense George (28 jaar), hij huurde een woning in Rotterdam-Carnisse. Hij werkt in een kaasfabriek om zijn gezin van vier te onderhouden met een maandsalaris van 1700 euro voor zes dagen per week. Daarvan gaat 1075 euro naar zijn woonlasten. Hij houdt een kleine 600 euro per maand over om zijn gezin van vier te onderhouden. Hij is niet bekend met de huurregels in Nederland en dacht dat dit normaal was. Dat was tot hij van zijn buren hoort dat zij de helft minder betalen.

Onterecht hoge huren volgens puntensysteem

In Nederland geldt een puntensysteem, het Woning Waardering Stelsel (WWS) en op basis daarvan moet de huur worden vastgesteld. Een huiseigenaar is verplicht zich aan deze regels te houden als de woning op basis van de punten onder de sociale huurgrens blijft van 753 euro. Als een woning volgens het puntensysteem boven de sociale huurgrens uitkomt, dan geldt er marktwerking en mag een huisbaas vragen wat hij wil.

Onderzoek huurprijzen Carnisse

Samen met de gemeente Rotterdam doet Woonbron onderzoek naar de huurprijzen in Carnisse. De uitkomsten zijn verontrustend. “Ruim 95% van de woningen wordt opgekocht door mensen die er niet zelf gaan wonen maar verhuren voor dubbele prijzen dan wat wettelijk mag”, vertelt Richard Sitton.

De bestuursvoorzitter van woningcorporatie Woonbron heeft het hart op de tong en vindt de situatie waarin veel huurders wonen schandelijk. “Dit is uitbuiting van mensen die nergens anders heen kunnen en nauwelijks rechtsbescherming hebben. Dat moet de overheid aanpakken.”

Zes-maanden-termijn

Volgens de regels kunnen huurders bezwaar maken maar dat moeten ze wel binnen zes maanden doen. Al is de zes maanden termijn maar met één dag verstreken, huurders hebben dan geen poot meer om op te staan. Dan blijft de misstand voortbestaan en kan er niets meer tegen worden gedaan. Deze zes-maanden-termijn is een grote frustratie van onze huurteams.

In zes wijken in Rotterdam gaan we daarom actief de straat op om in contact te komen met gedupeerde huurders. Dat doen we samen met inspecteurs van de gemeente Rotterdam. In het kadaster houden we bij wanneer woningen van eigenaar wisselen, we flyeren, houden spreekuren in meerdere talen en bellen ongevraagd aan. En vaak zijn we er niet op tijd bij. We kunnen meerdere dossiers in de prullenbak gooien omdat de termijn van bezwaar maken verstreken is. “Dat komt veel te vaak voor”, zegt collega Tonci Culic.

Wijziging van de wet

Deze misstanden bestrijden kan met een eenvoudige wijziging van de wet. “Als je eeuwig naar de huurcommissie kunt stappen, gaat het rendement voor de beleggers eruit, gaan ze niet meer opkopen, worden woningen betaalbaar voor mensen die erin willen wonen en gaan huurprijzen omlaag.”

Ook de gemeente Rotterdam vindt de afschaffing van de zes-maanden-termijn een effectief wapen tegen huisjesmelkers. In een brief van vijf grote gemeenten aan demissionair minister Ollongren, roept de Rotterdamse wethouder Bas Kurvers (VVD) daartoe op. "Als Den Haag het aanpast, dan ben je binnen twee jaar af van deze oneerlijkheid op de huurmarkt", zegt Richard Sitton.

Huur jij een huis of kamer in Rotterdam en heb jij problemen met je woning, huurprijs of huisbaas?

Bel, app, mail: huurteam Rotterdam

Urbannerdam helpt bij een eerlijke huurprijs en het verduurzamen van woningen

Urbannerdam is hét adviesbureau als het gaat om het verbeteren van woonomstandigheden. Het huurteam van Urbannerdam helpt huurders bij een eerlijke huurprijs en een veilige woning. En onze adviseurs begeleiden bewoners en VvE’s in keuzes om hun woning te verduurzamen. Zo kan iedereen prettig en eerlijk wonen in Nederland.

Urbannerdam

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons op social media:

Ga direct naar:

Urbannerdam is onderdeel van Steenvlinder. De woon-, en huurteams zetten zich in op het verbeteren van woonomstandigheden zodat iedereen prettig en eerlijk kan wonen in Nederland.

© 2015 - 2022 Copyright | Privacyverklaring