Het jaar van het Huurteam Rotterdam in cijfers

14 december 2021 - Rotterdam

De gemeente Rotterdam publiceerde de resultaten die het Huurteam Rotterdam dit jaar heeft behaald. Het Huurteam staat voor eerlijke huurprijzen, fatsoenlijke woonruimte en goed verhuurderschap. We kijken of jouw huurcontract klopt, of jouw huurprijs niet te hoog is, of het onderhoud geen gebreken toont, of bijvoorbeeld je niet te veel betaalt aan servicekosten.

Zo zijn er het afgelopen jaar 71 adressen onderzocht waar mogelijk misstanden met verhuurders plaatsvinden. Met een Verhuurdersvergunning pakt de gemeente malafide verhuurders aan. Binnenkort worden de eerste panden aangewezen voor de Verhuurdersvergunning.

Samen met andere steden heeft Rotterdam zich ingezet voor de invoering van de Opkoopbescherming. De gemeente heeft 16 wijken aangewezen waar woningen met een WOZ-waarde tot € 355.000 alleen gekocht kunnen worden door eigenaren die daar zelf gaan wonen. De Opkoopbescherming wordt op 1 januari 2022 ingevoerd in Rotterdam. Ook is sinds 1 juli 2021 de kamerverhuurregels aangescherpt. Voor kamerverhuur aan drie of meer personen is nu een vergunning nodig.

Ruim 17.000 huurders en verhuurders hebben de afgelopen periode de campagnewebsite weetwatjehuurt.nl bezocht. De Huurprijscalculator, waarmee huurders kunnen berekenen of ze niet te veel huur betalen, is ruim 15.200 keer ingevuld. Deze cijfers laten zien dat er veel misstanden zijn op de particuliere verhuurmarkt en dat mensen op zoek gaan naar informatie en hulp.

We hebben bij 363 huurders woningopnames gedaan. In 91% van de gevallen was er sprake van een misstand. 75% van deze huurders heeft een tijdelijk huurcontract. Gemiddeld betaalden de huurders bijna 200 euro te veel per maand!

In juli is in Carnisse een informatiepunt geopend waar huurders en verhuurders kunnen binnenlopen voor vragen en informatie over goed (ver)huren van een woning.

De resultaten mogen er zijn! Natuurlijk zetten wij deze missie in 2022 en 2023 stevig door. Huur jij een huis of kamer in Rotterdam en heb jij problemen met je woning, huurprijs of huisbaas? Dan staat het Huurteam voor je klaar.

In de media:

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang 1 keer per maand project informatie, tips en nieuws.

Urbannerdam

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons op social media:

Ga direct naar:

Urbannerdam is onderdeel van Steenvlinder. De woon-, en huurteams zetten zich in op het verbeteren van woonomstandigheden zodat iedereen prettig en eerlijk kan wonen in Nederland.

© 2015 - 2022 Copyright | Privacyverklaring